Enigma Otiliei ramane neelucidata

Ultima saptamana ne-a lovit cu o enigma mai veche si mai comentata chiar decat disparitia Elodiei si anume ‘’Enigma Otiliei’’. La fel ca in bucata de proza realista a lui Calinescu, si in cazul nostru exista un Felix care pur si simplu nu vrea sa dea drumul Otiliei.

Dupa ce, in goana suplimentelor, Jurnalul National si Adevarul au lansat aceeasi carte, in acelasi timp dar la preturi si in format diferit,Trustul Intact a decis ca cea mai buna metoda de a solutiona o enigma este actionarea in judecata a lui Pascalopol, pardon, a  colegilor de la Adevarul Holding.

Ca in majoritatea romanelor lui Calinescu, problema ajunge sa se rezume la bani. Ce român constiincios ce-si construieste cultura din ziare falimentare ar vrea sa cumpere in doua volume si la pret mai mare o carte pe care o gaseste ‘’la reducere’’ intr-un singur volum ? Ironic este ca in conformitate cu legea in vigoare, ambele ziare pot publica aceeasi carte fara sa cumpere drepturi de autor. Intact se bate cu pumnii in piept ca are exclusivitate pana in 2012. Adevarul a decis sa joace cartea cumpatarii si se simte jignit de circul intactist, cum cei din urma isi spala oricum rufele in public de fiecare data. Suspina Mihaela Radulescu? Incepem jurnalele cu ea. Se intoarce vreun politican rival pe-o parte in timpul somnului  ? E subiect de dezbatere la Sinteza Zilei. Se agreseaza niscai parlamentari? Uite ce rating frumos au…

E greu de spus de ce se cearta. Probabil maestrul Calinescu ar fi avut mai mult succes in suprinderea situatiei cum fiecare are probe impotriva celuilalt, dar nici unele nu au legatura cu romanul in discutie. O concluzie e sigura: Otilia nu mai e a noastra ci a scandalurilor trusturilor din Romania !

Ps: E o tema pentru facultate, dar m-am gandit sa o public pentru ca este un articol de opinie.

Blogul s-a mutat pe www.sandydeea.ro . Puteti comenta si viziona acest articol aici:
http://sandydeea.ro/2009/05/03/enigma-otiliei-ramane-neelucidata/

Reclame

19 răspunsuri

 1. Bine spus, totul se rezuma la bani. Markenting-ul fiind o jungla, cine se misca mai repede castiga.;)

 2. Multumesc de vizita 😉

 3. Problema cu acest Felix este ca nu va privi totul cu inteligenta tanarului calit prin viata. Felixul nostru nu pare sa invete vreodata.

 4. Eu credeam Ca Intact are dreptate , si nu stiam ca in conformitate cu legea in vigoare, ambele ziare pot publica aceeasi carte fara sa cumpere drepturi de autor.

 5. @Krossfire…ce sa-i faci…

 6. @romania inedit : He he…si astea sunt doar cateva lucruri…Dupa cum spuneam, Abunda cu probe unul impotriva celuilalt. Am senzatia ca nici nu conteaza care are dreptate.

  Personal, Intactul mi se pare oribil…in tot ce face…Ma dezamageste tot mai mult

 7. Mie imi place atunci cand astia mai mari incep sa se umple cu scuipat ! 🙂

 8. @romania inedit : Yeaa! S-au apucat de K1.

 9. Cu toate astea Enigma Otiliei ramane o carte de referinta in istoria literaturii romane .

 10. @romania inedit : Da…de acord

  O carte care mi-a placut in mod deosebit.

 11. Eu am citit-o de doua ori , ca sa o inteleg mai bine !

 12. scrinul negru imi pare o carte mult mai buna. nu inteleg de ce toata lumea se refera la mult mai consacrata „enigma a otiliei”. cat despre colectia adevarul pot spune ca este super interesanta fata de cea de la jurnalul.

 13. Tibi: Enigma Otiliei e in programa pentru Liceu. Cine ar mai fi cumparat-o daca nu era pentru Bac?

 14. Pentru Tibi,

  Pentru ca inca sunt destul de multi cei care spera ca Divertisul va reusi sa revina la vechile standarde, adica la calitate. Oricum, prin serialul cu Felix si Otilia au facut o promovare formidabila romanului scris de Camil Petrescu, deci, probabil, de aceea cartea e mai bine vanduta decat Scrinul negru sau alte scrieri ale aceluiasi autor.

  Cit despre articol in sine, cred ca adevarata problema nu este cum fac rating cei de la Antena, ci cum se zgarie Felix si patriciu pe ochi ca nu le-a venit lor inaintea lui Vantu ideea de a vinde si carti impreuna cu ziarul.

  Dupa cum stii, suplimentul sub forma de carte a fost introdus inca din 2007 de Cotidianul. iti dai seama citi bani a facut Vantu pina sa „deschida ochii” si ceialti doi moguli? 😀

 15. Damn…n-am facut legatura cu Divertisul…

 16. Vantu a facut bani pe tacute , fara sa faca mare tam-tam din asta !

 17. Pa asta e diferenta dintre Vantu si Felix. Unu’ stie sa faca afaceri, altu nu e in stare.

 18. O veni vreodata generatia de jurnalisti, idealisti si tari in principii, care sa ne-o redea Otilia ?

 19. Va veni….dar va veni vremea cand 80% din populatie va vota pentru a schimba ceva in Romania? Va veni vremea cand populatia va renunta sa cumpere tabloide si va uita ca exista OTV? Tendinta presei e sa se dea dupa ce cere publicul…

  Cu o floare nu se face primavara!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: