Doliu literar

In aceasta dimineata presa a anuntat ca am mai pierdut un membru al culturii romanesti. Grigore Vieru, un mare poet basarabean a murit in aceasta dimineata, la ora 1:30, in Chisinau in urma unui accident grav de masina survenit in noaptea de 15 spre 16 ianuarie. Ca sa vezi…autorul versurilor cele mai pregnante despre Eminescu a murit in preajma nasterii lui Eminescu.

Doina si Ion Aldea Teodorovici – Eminescu pe versurile lui Grigore Vieru

Doina si Ion Aldea Teodorovici, alti mari luptatori pentru a uni Basarabia de Romania si pentru introducerea limbii romane in Basarabia, si-au pierdut viata tot intr-un grav accindent de masina. Ma doare enorm, dar asa se intampla, asa este viata. E asa de trist sa vezi cum se duce fiecare artist, fiecare om care a cladit cate un strop din inima noastra.

Update la ora 12:07 pe Realitatea.net . Cateva personalitati au simtit  sa lase cateva mesaje.

Vestea morţii lui Grigore Vieru s-a răspândit rapid şi i-a îndurerat pe cei care l-au cunoscut şi apreciat

„Grigore Vieru a fost un simbol al românismului, un om care a trăit cu toată fiinţa sa pentru limba română. Pentru poporul român pentru unitatea noastră. Aşa cum îşi iubeşte un copil mama, aşa iubea el România. Avea ceva candid în sensul cel mai înalt al cuvântului într-o lume mizeră şi murdară. Academia Română l-a onorat şi este o cinste pentru Academie”, a declarat Răzvan Theodorescu.

„Am plâns în hohote când am aflat că românii din toată Basarabia s-au adunat în faţa spitalului cu lumânări în mâini. Colegii noştri scriitori parcă se reabsorb într-o stampă din alte timpuri. Erau cutremuraţi”, a spus scriitorul Adrian Păunescu.

„Este una dintre figurile luminoase ale poeziei româneşti. Este o conştiinţă trează care animă, care chiar atunci când exprimă durere de fapt insufleţeşte oamenii. Este un simbol pe care trebuie să-l preţuim”, a spus Ion Iliescu.

„Avea o energie extraordinară şi sărea în sprijinul tuturor. Rămâne o conştiinţă a locului şi un împătimit al românismului. Vestea dispariţiei este atât de îngrozitoare încât e ca piciorul unui pod care s-a prăbuşit şi nu mai poate fi folosit”, a spus actorul Ion Caramitru.

Blogul s-a mutat pe www.sandydeea.ro . Puteti comenta si viziona acest articol aici:
http://sandydeea.ro/2009/01/18/doliu-literar/

10 răspunsuri

 1. Ma bucur ca ai notat tragicul eveniment. Ajungand la o atitudine de impacare generala cu fenomenul si nefiind un mare fan al lui Vieru nu pot spune prea multe.

  In fine, e pacat pentru ca era un simbol. Nu era singurul sau ultimul simbol dar era unul foarte cunoscut.

 2. o noua noapte-n dimineatza….
  aceeasi moarte curma-o viatza….
  acelasi vant mereu tzunamic
  mi-a amintit ca sunt prea mic
  sa lupt contra naturii…
  suntem iluzii crude
  si chiar in ciuda firii
  ne zbatem sa traim….
  suntem aici acum….
  dar cat o sa mai fim?

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace!!!!!

 3. Eu nu sunt un mare fan al poeziei în general, darămite al lui Vieru, dar moartea cuiva e întotdeauna o tragedie, indiferent de faima defunctului. Presupun că ăsta e genul de știre/veste care te face să spui „Shit! Another one bites the dust!”

  Interesant e că toată lumea te vorbește de bine atunci când mori. Brusc, devii cel mai tare din parcare, iar toată lumea încearcă să scoată cele mai complicate și mai pompoase cuvinte la adresa ta. Păcat că ești mort și n-ai mai apucat să-ți culegi laurii. 😀

 4. Pai asa s-a intamplat si cu mult slavitul Eminescu, om care in timpul vietii era dispretuit de mult pentru viziunea lui socialista si pentru efervescenta politica. Moartea si opera l-au transformat intr-un fel de crai cu inima franta.

 5. Am ramas socata ca nu s-a scris mai deloc despre trecerea sa in nefiinta. Doar cateva site-uri de ziare si tv si f putine bloguri de jurnalisti. In rest, blogosfera nu a scris, sau cel putin pe google nu am gasit. Trist, foarte trist.

  Cred ca situatia cu dupa ce mori devii cunoscut suna cam asa…

  Sunt multi autori vii despre care ai putea spune multe. Dar nu poti spune de toti, nu ai timp, sunt prea multi. Atunci cand mor, au intaietate.

 6. Sau sunt multi autori vii de care nu mai stii nimic de la o vreme (fiind batrani si aparand doar la evenimente nisate) si a caror opera ultima iese la suprafata odata cu moartea. Exemplu : Laura Stoica (e cantautoare :P) – ultimele piese erau totalmente anonime insa dupa moarte s-au facut festivaluri, memoriale..etc

 7. 1.Nu stiu daca aceste versuri sunt „versurile cele mai pregnante despre Eminescu”. Pregnante in ce sens? Nu cred ca ai gasit cel mai fericit cuvant.
  2.”preajma nastetii lui Eminescu.”- scrii despre un om al literelor si faci greseli de scriere.
  3. Extraordinari oameni. Interesant- in 2 cazuri accident de masina. Si mai interesant e ca in cazul sotilor Teodorovici s-a vorbit/s-a speculat ca ar fi fost vorba despre o crima nu un accident.( toata povestea a cazut intr-un con de umbra, s-a musamalizat in 2 timpi si 2 miscari). Acum, remarci ca s-a scris fosrte putin. E vorba oare doar despre lipsa de interes?

 8. boyoutofhell, foarte bine remarcat.

 9. Krossfire, chiar m-am gandit la acelasi exemplu. E trist.

  XYZ(trecand peste faptul ca vorbesti din anonimat):
  Greselile de typo sunt din pura neatentie. Voi corecta. Ca sa iti intorc remarca: „s-a scris fosrte putin”…

  Am observat dinainte ca s-a scris foarte putin. Mereu se scrie putin despre lucrurile cu adevarat importante. Media prefera cei 3 S.

  Cat despre specularea crimei in cazul sotilor Teodorovici, sunt voci care spun ca si de data asta, in cazul lui Grigore Vieru e vorba tot de o mana criminala. Din pacate nu putem sti adevarul.

  Da, din prisma mea sunt cele mai pregnante. Nu sunt un fan al lui Eminescu, nu am fost niciodata, dar aceste versuri m-au cutremurat de fiecare data, mi-au dat lacrimile de multe ori. Am crescut cu aceasta melodie in cap si in inima.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: